Bucureștiul conduce în topul absolvenților unei instituții de învățământ superior, atât din punct de vedere numeric, cât și ca procent raportat la numărul de locuitori. De asemenea, în Capitală sunt cei mai puțini analfabeți. La polul opus se află Giurgiu.
Potrivit datelor ultimului recensământ, 33,6 la sută din populația stabilă de 10 ani și peste din Capitală, respectiv 577.122 de persoane, au absolvit o instituție de învățământ superior. Pe locul doi în top este județul Cluj, cu 20,8 la sută, iar pe trei Timișul cu 19,2 la sută. În clasament urmează Brașovul, cu 18,2 la sută din populația stabilă de 10 ani și peste care a absolvit o unitate de învățământ superior, Ilfovul cu 16,5 la sută, Constanța cu 16,2 la sută, Sibiu cu 15,8 la sută, Iași cu 14,8 la sută, Dolj cu 14,2 la sută și Argeș cu 14 la sută.
Cele mai mici procente se înregistrează în cazul județelor Botoșani, Teleorman și Vaslui, respectiv 7 la sută din populația stabilă de 10 ani și peste a absolvit o unitate de învățământ superior. Procentul cel mai scăzut este în cazul județelor Călărași și Giurgiu -6,8, respectiv 6,7 la sută.
În ceea ce privește distribuția pe sexe, 14,9 dintre femei au absolvit o instituție de învățământ superior, spre deosebire de 13,7 la sută dintre bărbați.
La nivelul întregii țări, 14,3 la sută din din populația stabilă de 10 ani și peste a absolvit o unitate de învățământ superior.
Click pentru a mări
Topul analfabetismului
Pe ultimul loc în topul absolvenților unei instituții de învățământ superior, județul Giurgiu ocupă prima poziție în clasamentul analfabeților. Raportat la totalul populației stabile de 10 ani și peste, 4 la sută dintre cei care locuiesc în Giurgiu sunt analfabeți. În top urmează județul Călărași cu 3,5 la sută, Ialomița cu 3,3 la sută, Teleorman cu 2,6 la sută, Tulcea cu 2,2 la sută, Vrancea Covasna și vaslui cu 2,1 la sută și Mehedinți cu 2 la sută.
La polul opus, Bucureștiul are cei mai puțini analfabeți raportat la populația stabilă de 10 ani și peste, respectiv 0,1 la sută. Argeșul, Sibiul, Clujul și Brașovul sunt de asemenea județe în care procentul de analfabeți este de 0,7%.
Cât privește analfabetismul în funcție de sex, femeile sunt mai expuse acestui fenomen, 1,7 la sută fiind analfabete. Practic, din cele 9.312.583 femei incluse în categoria populației stabile de 10 ani și peste 161.931 sunt analfabete.
În ceea ce-i privește pe bărbați, procentul de analfabeți în rândul acestora este de 0,9 la sută.
La nivelul întregii țări, 1,3 la sută din populația stabilă de 10 ani și peste este analfabetă.